Az úgynevezett zománcos,
vagy zománcozott
edények a régi időket idézik fel számunkra. A
zománc ugyanakkor olyan savak- és lúgok elleni bevonatot képez az edényeken,
amely higiénikus és korrózióálló. Ezen
felül tapadás- és rozsdásodás gátló bevonatként is funkcionál az edényeken.
Mivel hamar felmelegszik, főzés közben érdemes figyelni, nehogy odakapjon benne
az étel.
Hátránya,
hogy kicsi az ütésállósága, tehát a zománc könnyebben lepattan a fémről. Ha leejtettük,
és látjuk, hogy hiányzik egy darab zománc, akkor egészségünkre nézve az a
biztonságosabb, ha nem használjuk tovább.
Ettől
függetlenül eleink tovább használták azokat, ha esetleg a lepattant felület
kilukadt a drótostóttal be is foltoztatták, legfeljebb nem tartottak benne
többé folyékony dolgokat.
Nagyszüleimnél
gyermekkoromban láttam hasonló foltozott zománcozott lavórt, vájdlingot (a
német Weitling szóból ered, jelentése mosogató tál) és egyéb nagyobb
tálakat, melyben babot, gabonát, vagy egyéb száraz szemes takarmányt
tároltak. Semmit sem dobtak el, inkább csak átcsoportosították azok
felhasználási módját. Ma, ha egy edény sérült kidobjuk, „ciki”, nehogy
meglássa egy ismerősünk, hogy sérült dolgaink vannak. Még azt hinnék, hogy csóróbbak
vagyunk náluk.
Eleinket
nem igazán érdekelte az ehhez hasonló viselkedési forma. Miért is érdekelte
volna őket, hisz másnak is voltak ilyen kiszuperált egykor jobb napokat látott
zománcozott edénye. Keresgéltem és úgy tűnik ma is gyártanak még zománcozott
edényeket (zsíros bödönök, sütőedények stb.) persze nem akkora mennyiségben,
mint egykor, de gyártanak (pl. EMA-LION Bonyhádi Zománcáru Kft.).
Mint az a képen is jól látható a fejőnő
is zománcozott edényt használ a tej felfogására, ez egy sajtár, melyet különböző tájegységekben rocskának is neveznek (az eredeti sajtár egykor még fából készült és szegecselt
abroncsokkal volt összefogatva).
- Képek
forrása: Pinterest;
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése